Wat is Mindfulness?
Iemand vertelt iets aan jou en je luistert maar half…. Het gebeurt iedereen wel eens dat je op momenten niet aandachtig bent. Je doet dan dingen op de automatische piloot, doet ze maar half, bent er niet bij. Bij aanhoudende drukte en stress hebben we de neiging hieraan toe te geven, waardoor we steeds minder in contact staan met onszelf. De concentratie wordt dan minder, vergeetachtigheid neemt toe, het overzicht verdwijnt, we vluchten in denken, liggen langer wakker, slapen slechter, het humeur en de kwaliteit van onze contacten met andere mensen leiden er onder etc.
Misschien herken je dit en ervaar je ook dat je altijd maar bezig bent en van alles moet. Werk, zorg voor gezin en familie, jouw sociale leven, sporten. Voor je het weet, leef je op de automatische piloot en vergeet je stil te staan bij wat is. Dit kan leiden tot toename van stress, spanningen, gevoelens van somberheid, overmatig piekeren en lichamelijke klachten.
Klassieke training Jon Kabat-Zinn
Mindfulness is in de jaren ’70 ontwikkeld door hoogleraar, wetenschapper en docent Jon Kabat-Zinn. Als oprichter en directeur van de Stress Reduction Clinic, gelieerd aan de universiteit van Massachusetts in de Verenigde Staten, ontwikkelde hij de Mindful Bases Stress Reduction (MBSR) training, die is gebaseerd op een combinatie van Westerse positieve psychologie met kennis over stress en ongemak, Boeddhistische meditatietechnieken (aandacht in stilte) en de neuroplasticiteit van het brein. De MBSR-training is een officiële, wetenschappelijk onderbouwde training die persoonlijke effectiviteit en levensplezier vergroot. Mindfulnessbeoefenaars kunnen beter omgaan met stress, pijn, vermoeidheid, tegenslagen en ervaren meer innerlijke rust.
Acht thema’s
Tijdens 8 bijeenkomsten worden de volgende thema’s behandeld:
– Wat is aandacht?
– Omgaan met (eigen) obstakels
– Grenzen leren kennen
– Stressles(s), psycho-educatie
– Uitdagingen bewust antwoorden (hoe kan ik anders reageren op situaties)
– Jij bent niet jouw gedachten
– Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
– Hoe ga ik verder na de training?
Bewust leven
Door mindfulness te leren beoefenen, leer je meer bewust te worden van wat er in jouw leven gebeurt en hoe jij daarop reageert. Je leert op een oordeelvrije, vriendelijke manier aandacht te geven aan alles wat zich aandient in het hier en nu. Gepieker en stress zullen jou hierdoor minder in hun greep hebben. Het leven is wat het is. Dat verander je niet. Je kunt de golven van het leven niet stoppen, maar je kunt wel leren er soepel op te surfen in plaats van je erdoor te laten overdonderen. Op het moment dat je mindful bent van wat er allemaal gebeurt in een stressvolle situatie, verandert die situatie al. Gewoon door de kwaliteit van bewust te zijn en te kiezen hoe je reageert. Wat verandert, is jouw relatie tot die stressvolle situatie. Je leert jouw leven meer in eigen hand te nemen.
De trainer
De MBSR groepstraining voor leraren, de MBSR groepstraining voor studenten, de individuele training bij stress en burn-out voor leraren, de .b groepstraining voor jongeren en overige trainingen, workshops en presentaties worden verzorgd door initiatiefnemer en gecertificeerd mindfulnesstrainer Anne-Marie Meijer. Deelnemers kenmerken de trainingen als professioneel, gestructureerd, nuchter en praktisch in een prettige, persoonlijke en veilige setting. Anne-Marie heeft een fijne stem, is empatisch en enthousiast.
Anne-Marie heeft zich gespecialiseerd in mindfulnesstrainingen voor het onderwijs. Daarnaast heeft ze een mindfulness lesmethode voor het basisonderwijs ontwikkeld.
Anne-Marie is lid van het VMBN (vereniging gecertificeerde mindfulnesstrainers), professioneel algemeen coach en heeft zich – door de combinatie met mindfulness – gespecialiseerd tot gecertificeerd stress- en burn-out coach. Anne-Marie is ook aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse orde van Beroepscoaches) en de VESB (vereniging erkende stress & burn-outcoaches). Anne-Marie hanteert in haar trainingen de VMBN-Gedragscode.