Elke week mindfulness in de klas
Initiatiefnemer en eigenaar van Mindful Moment Onderwijs, Anne-Marie Meijer, heeft veel mindfulness zaadjes geplant bij leerlingen tijdens haar trainingen in het basisonderwijs. De reacties van leerlingen bevestigden steeds weer dat het aanleren van mindfulness vaardigheden op jonge leeftijd waardevol is. Kinderen leren hun emoties bewust te (h)erkennen en kunnen ze daardoor beter reguleren.

Jong geleerd….
Ook als kinderen desinteresse tonen, pikken ze meer op dan leerkrachten denken. Simonne uit groep 5 hing tijdens de training altijd onderuit gezakt op haar stoel en was meer bezig met haar klasgenootje dan met de stilteoefeningen. Tot Anne-Marie een keertje buiten de training om aan Simonne vroeg wat ze van de lessen vond. Tot Anne-Maries grote verbazing bleek Simonne wel degelijk mindfulness te beoefenen.
“Als ik ruzie heb met mijn broer, ga ik op mijn bed zitten in mijn slaapkamer. Dan haal eerst adem tot ik weer rustig ben en dan ga ik terug”
Simonne, 9 jaar
Deze en andere reacties van onder meer ouders en leerkrachten sterkten Anne-Marie in de missie, dat mindfulness thuis hoort in het onderwijs van de 21e eeuw.
Belang van mentale veerkracht
Anne-Marie: “We leren kinderen al vroeg voor zichzelf te zorgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen: tanden poetsen, gezond eten, sporten. Maar wat leren we ze over de verzorging van hun innerlijk? Te weinig…… hierdoor lopen er steeds meer kinderen en jongeren vast in stress, angsten en depressies. Onderzoek toont aan dat hoe eerder we kinderen leren omgaan met stress, hoe beter de ontwikkeling van het brein wordt beschermd. Het aanleren van vaardigheden om mentale veerkracht hoort daarom thuis in het onderwijscurriculum.”
Mindfulness lesprogramma
“Thijs werd boos. Bilal liep naar hem toe en zei tegen Thijs, dat hij met zijn aandacht even naar de adem in zijn buik moest gaan. Hierdoor voelde Thijs zich gezien en hervond de rust om anders te reageren. Twee blije jongens. Ik vond het ontroerend om te zien”
Leerkracht Kevin, groep 6
In 2018 is Anne-Marie gestart met het ontwikkelen van een laagdrempelig, praktisch goed te organiseren mindfulness lesprogramma in de klas, dat kan worden opgenomen in het curriculum van het basisonderwijs. Op dit moment loopt er een pilot studie op een basisschool in Amsterdam in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Alle leerlingen van groepen 1 tot en met 8 krijgen wekelijks les, waarbij er een trainer in de klas komt. Daarnaast verzorgen de leerlingen zélf dagelijks korte oefeningen in de klas, waardoor mindfulness op een natuurlijke manier geïntegreerd raakt in de schooldag met ondersteuning van de leerkracht.
Uitbreiding pilot study
Ben je geïnteresseerd in een pilot? Of heb je plannen om mindfulness in het onderwijs te introduceren en wil je advies?
Een afspraak met Anne-Marie is snel gemaakt.